Pozadí

pondělí 6. června 2016

Klasika je klasika

Došlo i na dorty!  Internet je plný ispirace a báječných blogů s recepty, tak jsem se rozhodla, že vedle cukroví se pustím i do dortů. Když to tak člověk projíždí na různých blozích o pečení a vaření, tak neví, co vyzkoušet nejdřív. Pak se, ale začtu do receptů. Tenhle je moc složitý, tenhle dort by byl moc hutný, tenhle by asi v mé rodině neuspěl, všichni milují čokoládu, tak proč jim cpát zdravé těsto s červenou řepou (i když nic proti tomu, určitě také vyzkouším). No a nakonec je pátrání obvykle završeno návratem ke klasice. Tou je u nás mimo jiné dort harlekýn. Nakonec ani není vlastně tak složitý, takže proč ne. Taky ho mám ráda. Pravda je, že v poslední době jsem ho dělala několikrát, vždy měl úspěch.


Takže jako narozeninový to byla sázka na jistotu. Správný harlekýn se nemá prokrojovat, ale šlehačka je na povrchu jen jednoho plátu přiměřené výšky. My máme rádi šlehačku, takže jsem s klidem jednou prokrojila. 


Harlekýn je sice dort jednoduchý, ale přece jen je nutná příprava předem, aby byl úspěch zaručen.  Je lepší, když korpus upečete den předem a necháte v lednici ve folii. Lépe se vám s ním pak pracuje. Přípravu předem si vyžádá i tmavá (pařížská šlehačka). Bílou šlehačku používám Kunín 40%. Ta je výborná, hlavně v tom, že není nutné používat ztužovač.
Recepty zde opisovat nebudu, sama čerpám z internetu. Nejraději z blogu "Víkendové pečení", kde jsou recepty krásně a srozumitelně napsané a hlavně parádní obrázky. Takže recept najdete zde.  Určitě dort vyzkoušejte a vrátí se vám vzpomínky na mládí, kdy tato klasika byla jedním z nejlepších dortů, které tehdejší cukrárny nabízely.

Žádné komentáře:

Okomentovat